Winę za rozwój depresji zrzucamy zwykle na barki mocno napiętego grafiku, przepracowania i problemów w domu. Mało kto z nas połączyłby tę chorobę ze sposobem żywienia, podczas gdy nieodpowiednie jedzenie, a także wynikające z niego niedobory pokarmowe rzeczywiście mogą prowadzić do stale pogarszającego się samopoczucia. Co można z tym zrobić? Ano można po prostu ten styl żywienia poprawić. Depresja sama nie zniknie, więc jeśli została ona już u nas zdiagnozowana, powinniśmy po prostu z tym faktem się pogodzić i następnie poszukać skutecznego rozwiązania dla swojego problemu.
Uregulowanie stanu psychicznego – jak to zrobić?
Oczywiście w wielu przypadkach do całkowitego uregulowania stanu psychicznego i wprowadzenia układu nerwowego w stan równowagi konieczna będzie pełna psychoterapia (więcej o psychoterapii na portalu psychiatryczny.pl), jednakże zawsze najlepsze efekty leczenia osiąga się wtedy, gdy w tym leczeniu łączy się różne metody terapeutyczne i próbuje się działać na różne elementy organizmu. Psycholog czy psychoterapeuta nie są w stanie zmienić stanu naszej mikrobioty. To potrafią jedynie naturalne psychobiotyki, co niektóre witaminy, hormony i ogólnie rzecz biorąc substancje krążące po wnętrzu naszego organizmu. Dowiedzmy się, które z nich byłyby dla nas szczególnie dobre i następnie starajmy się po nie sięgać. Kondycja jelit może decydować o predyspozycji do depresji i innych chorób psychicznych. Jeżeli ta kondycja jest zła, możemy śmiał przypuszczać, że z naszym stanem psychicznym też nie jest najlepiej i że wynika to z prowadzonego przez nas, nie do końca dobrego stylu żywienia.
Jak więc tę dietę zmienić, by koniec końców stała się ona naszym sprzymierzeńcem w walce z depresję i innymi problemami natury psychicznej? Otóż to, co powinniśmy zrobić na samym początku, to wykluczyć z niej przetworzone produkty spożywcze, gotowe dania, fast-foody, napoje gazowane, słodycze i alkohol. Jeżeli czujemy, że sami nie damy sobie rady ze zdrowym żywieniem, znajdźmy jakieś suplementy diety, które to żywienie wspomogą. Współczesna żywność jest niestety żywnością niedoborową, dlatego warto uzupełniać ją różnymi substancjami syntetycznymi.