Soki owocowe, które mogą hamować rozwój raka!

Soki owocowe mogą zapobiegać rakowi, a nawet pomóc w walce z rakiem po postawieniu diagnozy.  Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zaleca następujące surowe owoce, aby pomóc w walce z rakiem. Używając sokowirówki, wyciśniesz z nich wszystko co najcenniejsze, choć oczywiście blender to także dobra opcja.

Winogrona

Zarówno winogrona, jak i sok winogronowy wraz ze skórką są doskonałym źródłem resweratrolu, który jest fitochemikaliem z grupy polifenoli. Liczne badania sugerują, że polifenole, a zwłaszcza resweratrol, są silnymi przeciwutleniaczami, które w badaniach laboratoryjnych zapobiegają szczególnym uszkodzeniom, o których wiadomo, że wywołują proces nowotworowy w tkankach, komórkach i modelach zwierzęcych. Upewnij się, że wyciskasz sok z całych winogron, ponieważ skórka zawiera dużo resweratrolu. Zmiksuj z warzywami, aby uzyskać mocny, zdrowy sok.

Jagody

Zawierają fitochemikalia zwalczające raka, takie jak kwas elagowy i antocyjany.  Według informacji dostępnych na portalu skleroza.pl wiemy, że instytut donosi, że badania komórkowe tych związków wykazały, że te składniki odżywcze zmniejszają wzrost komórek rakowych, a także stymulują samozniszczenie komórek raka piersi, prostaty, jamy ustnej i okrężnicy. Sokowirówki odśrodkowe nie mogą wyciskać soku z jagód i winogron, ale sokowirówki mielące i ślimakowe mogą. Aby użyć jagód do wspomagania leczenia raka, najlepiej je zmiksować, a następnie przecedzić przez miskę z dzióbkiem (dla łatwiejszego nalewania), aby usunąć miąższ, lub jeszcze lepiej zostawić miąższ i wlać sok i miąższ do swojego głównego soku.

Arbuz

Arbuz ma mnóstwo likopenu, jednego z silniejszych przeciwutleniaczy, który wykazano w badaniach w celu ochrony przed rakiem prostaty. Arbuz jest również jednym z najlepszych owoców do kontroli wagi, ponieważ naprawdę zaspokaja apetyt na słodycze, mając zaledwie 49 kalorii na porcję 2 filiżanek. Ponieważ jest to jeden z owoców o niższej zawartości cukru, idealnie nadaje się do wyciskania soków lub robienia koktajli. Wyciskanie soku z arbuza zależy od modelu sokowirówki;  sprawdź w instrukcji, ile przygotowania jest wymagane, na przykład, czy należy usunąć skórę.

Brzoskwinie

Brzoskwinia ma jasny pomarańczowy kolor od beta-karotenu, który pomaga zmniejszyć stan zapalny, chroni DNA, wzmacnia funkcje odporności i odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu wzrostu komórek w sposób zmniejszający ryzyko raka.

Truskawki

Truskawki zawierają kwas elagowy, kluczowy związek fitochemiczny w hamowaniu wzrostu komórek rakowych i stymulowaniu niszczenia komórek rakowych, takich jak komórki rakowe piersi, okrężnicy, prostaty i jamy ustnej. Ponadto badania wykazały, że kwas elagowy wykorzystuje jednocześnie kilka różnych metod walki z rakiem, ponieważ działa jako przeciwutleniacz, spowalnia namnażanie się komórek nowotworowych i wspomaga organizm w dezaktywacji określonych czynników rakotwórczych. Jako, że truskawki zawierają polifenole, to również truskawki są polecane przy chorobie Hashimoto. Truskawki są trudniejsze do wyciśnięcia, w zależności od modelu sokowirówki.  Jeśli masz blender, możesz go użyć lub zmiksować je i dodać, gdy główny sok będzie gotowy; pozwala to również uzyskać więcej błonnika z tych zdrowych jagód.  Świetnie sprawdzi się też robot kuchenny lub blender.  Truskawki świetnie komponują się z jarmużem, brokułami i szpinakiem lub dowolnymi warzywami.

Jabłka

Jabłka zawierają silne fitochemikalia, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi wywołującymi raka. Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem jabłka mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi raka, zatrzymaniu dalszego wzrostu guza i promowaniu śmierci komórek rakowych. Badania laboratoryjne przeprowadzone przez dr Rui Hai Liu wykazały, że fitochemikalia w jabłkach hamują wzrost guza raka piersi. Instytut zaleca spożywanie jednego lub więcej jabłek dziennie, ponieważ wiąże się to z niższym ryzykiem zarówno raka okrężnicy, jak i płuc w licznych badaniach na dużą skalę na ludziach, w których oceniano spożycie jabłek i zachorowalność na raka.

Sok z jabłek jest świetny i stanowi fantastyczny dodatek smakowy do wielu warzyw.  To, jak wyciskać jabłka, powie Ci instrukcja obsługi sokowirówki. Niektóre, mocniejsze modele pozwalają dodać całe jabłko do zsypu, podczas gdy inne wymagają krojenia. Wybieraj zielone jabłka, ponieważ mają najmniej cukru.